Sådan bygger du bro i dialog – og holder balancen i relationen!

redelig argumentatiion - www.metteweber.dk

Er dialog og kommunikation det samme? – ikke nødvendigvis…..

Hvordan det?

– jo i min verden er kommunikation et bredere begreb end dialog og kan f.eks. bruges om både en personlig samtale, skriftlig kommunikation, kommunikation på de sociale medier, tekster på hjemmesider og kommunikation i større eller mindre forsamlinger/grupper.

– dialog er (stadig i min verden) “blot” en del af kommunikationsbegrebet og handler som regel om samspillet mellem to personer – altså det jeg kalder 1:1 dialog

Som supplement til sidste uges indlæg om kommunikation i farver, der netop zoomede ind på, hvordan vi håndterer hinanden via typologi, når vi enten har fælles værdisæt/livsopfattelse eller ikke, får du her en definition på, hvad dialog er – selvfølgelig en, som stemmer overens med mine værdier 🙂 .:

“Hvad er dialog ?

Dialog er en åben kommunikationsform, der er orienteret mod gensidig forståelse. Dialog er at fortælle om egne meninger og lytte til andres meninger og søge at finde en forbindelse over de vande som kan skille os af.

Dialog, er den samtale, som finder sted, fordi vi ønsker at møde hinanden og gerne vil lære af hinanden. Vi vil gerne blive klogere på os selv, den anden og livet. Dialogerne kan gøre os klogere, fordi den fører til nye indsigter og forståelser.

Forskelligheder mellem mennesker betragtes snarere som interessante end fremmede, snarere som resurser end som hindringer.

Hensigten med dialogen er at undersøge, forstå og opdage, snarere end at overtale og få ret. Det vi undersøger gennem dialogen er: hvad giver mening for os selv, hvad giver mening for andre og hvad giver os en fælles mening ?”

Jeg har tilladt mig at markere de passager, jeg synes er særligt centrale med understregning og fed.

Citatet stammer fra hjemmesiden www.utopiskehorisonter.dk og harmonerer rigtig fint med det værdisæt jeg blev præsenteret for, mens jeg for en del år siden arbejdede sammen med en masse dejlige, indsigtsfulde mennesker i Amphion Efteruddannelse – nemlig det værdisæt, der bl.a. ligger bag principperne for konflikthåndtering/mægling.

En anden god definition fandt jeg hos Mette Weber – via billedet øverst i indlægget her. En definition, som med udgangspunkt i retorikken også skelner mellem redelig argumentation og ikke redelig argumentation. Dvs. den skelner mellem, hvad der er fair, ligeværdig dialog og unfair, “taktisk”, manipulerende argumentation – også kaldet “diskussion” hos Ditlev fra utopiske horisonter 🙂 – det kan du læse mere om på linket til utopiske horisonter ovenfor 🙂

 Dialog og magtforhold

Jeg har valgt at zoome ind på netop disse vinkler af dialogen, da jeg finder det særligt interessant at skelne mellem, hvordan vi kommunikerer, når vores dialog er renset for “magtforhold” og når den ikke er. Det kan være svært nok at bygge bro mellem en rød og en blå type med samme beføjeler eller “magt-position” – men hva´så, når man både er forskellige typer og der er et magtforhold i relationen?

Så er det ikke nok at være bevidst om, hvilken type du selv og den anden er. Så kræver det med andre ord OGSÅ ekstra meget af parterne at kunne og VILLE føre samtalen som en DIALOG. Det kræver høj etik og stærkt personligt lederskab ikke at forfalde til at “manipulere” udfaldet af dialogen, hvis man er den, der “officielt” har magten/mest magt – og omvendt kræver det en stærk indre struktur/et højt selvværd og en stærk selvbevidsthed ikke at lade sig dominere eller køre rundt med, hvis man er den med mindst “magt” eller den uden “officiel magt” ……..

Desuden hjælper det selvfølgelig væsentligt at mestre de dialogværktøjer, jeg har præsenteret dig for i andre indlæg her på bloggen – f.eks. om jegsprog – det finder du linket til her 🙂

https://komklartigennem.wordpress.com/tag/jeg-sprog/

Du kan downloade Mette´s overblik over forskellene mellem redelig/ikke redelig argumentation på linket her:

http://metteweber.dk/arbejdspladsens-kultur/redelig-argumentation/

God fornøjelse og held og lykke med at holde balancen derude!

PS : Og i min verden er det sådan – at officiel magt eller ej – ægte power kommer indefra!

– OG – ægte power behøver ikke “larme” – den “stråler ud” indefra, stammer fra indre ro, personligt overblik – det er det, der også indimellem oversættes til karisma, pondus o.lign.

Reklamer

2 kommentarer (+add yours?)

  1. Jan V. Stjernebjerg
    maj 01, 2012 @ 14:20:48

    Rigtig godt tænkt og rigtig godt skrevet.

    Svar

Hvad syn´s du? - nu kan du skrive direkte fra Facebook eller Twitter

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Skal vi connecte på Linked-in?

%d bloggers like this: