Helt ærligt – står der virkelig noget mellem linierne?

 Ja, det gør der – ganske ofte endda – det er bare ikke ALTID skrevet med bogstaverne i alfabetet:-)

Jamen, hvordan hulen så….???

Når vi taler og bruger sproglige billeder (såkaldte metaforer) i kommunikationen, “maler” vi med ordene, så der ofte står en masse mellem linierne.

Mennesker i rødt tøj – eller hvide kraver..

Er der forskel på dem…?

Tilsyneladende ja

– her er et illustrativt eksempel – fra et iøvrigt super godt seminar om Mindfulness, jeg deltog i – arrangeret for specielt forretningsfolk (det er dem i hvide kraver). Noget af det første der blev sagt her var:

Mindfulness er ikke noget med mennesker i rødt tøj og røgelse….

èn ting er rødt tøj, men rødt tøj og røgelse! Så var der ingen i salen, der var i tvivl….

De fik dem i hvide kraver til at føle sig “set” og dermed grine og slappe af – en rigtigt god “ice breaker”. En effektiv måde at berolige sin målgruppe på.

Jeg har gået og tygget på den og synes det er en interessant metafor, da den med meget få og meget velvalgte ord får en hel masse (flere ord) til at stå mellem linierne!

Det gør den sætning, fordi den appellerer dygtigt til at hjernen arbejder lynhurtigt og effektivt i de sproglige billeder, der trækker på vores associationsevne, via hukommelsen og erfaringsbiblioteket.

Hvad kom der frem i din bevidsthed, da du læste om rødt tøj og røgelse….?

I min bevidsthed stod der hurtig følgende mellem linierne:

– bare rolig, det her er ikke noget med buddister, der sidder i lotusstilling, ringer med mærkelige klokker, messer mantraer og brænder røgelsespinde af i tempellignende omgivelser.

– bare rolig -når du dyrker mindfuldness – kan jeg forsikre dig om, at du bevarer din dagligdags, vestlige (og sandsynligvis også “mainstreame”) påklædning og identitet.

– du bliver med andre ord ikke stemplet som alternativ,  eller langhåret “hippie” af at dyrke mindfulness.

– det er altså for helt “normalt” mennesker og ikke spor mystisk! Så lad være at løbe skrigende bort……

Personligt har jeg intet imod hverken buddhister, rødt tøj eller røgelse, men for dem der evt. HAR, lykkedes det tydeligt foredragsholderen, på en sjov og virkninsfuld måde at få publikum til at sænke paraderne og åbne sig for budskabet – at mindfulness er et godt værktøj til at skabe overskud og effektivitet via en jordnær meditationsform, alle kan lære og have gavn af i hverdagen. Bevidst opmærksomhed, som mindfulness også kaldes…

Hva´så med det, der “ligger i luften ?

tænker du måske….er det ikke det samme?

Det er selvfølgelig et spørgsmål om, hvem der definerer det. I min verden er der forskel på hvad der står mellem linierne og hvad der ligger i luften. Men grænsen kan være hårfin..OG for at holde det enkelt, så lader jeg lige billedet stå, som OM de nævnte sproglige billeder blev afleveret uden der samtidig lå altfor mange budskaber i luften….

Lidt firkantet sagt – er det der står mellem linierne,  koblet til selve ordene eller de sproglige billeder, vi bruger.

Det, der ligger i luften, hænger sammen med MÅDEN vi siger eller (ganske ofte) -ligeså virkningsfuldt – IKKE siger noget på.

Kender du den der oplevelse af, at veninden,chefen, kollegaen, tilsidst i samtalen afleverede en bemærkning, ledsaget af en mimik eller et tonefald, der havde en behagelig eller ubehaglig effekt – det blev hængende “i luften” og påvirkede dig…

Det er min personlige erfaring, at den slags oplevelser mere handler om, de følelser og tanker, vi selv og andre er “ladet med”, mens vi taler -uanset om det er bevidste eller ubevidste ladninger, der er tale om, og uanset om vi taler TIL nogen (foredrag f.eks.) – eller MED nogen (dialog f.eks.).

Det handler altså  om den stemning vi selv eller andre skaber mens vi kommunikerer – om afsenderens hensigt er neutral, positiv eller negativ – og om de reaktioner, denne stemning forårsager – hvordan det bliver oversat/fortolket…..

Uanset om du er bevidst om din evne til at registrere disse stemninger eller du er sensitiv og vant til at mærke efter, når du er sammen med andre, tror jeg du vil nikke genkende til eksemplerne her i indlægget.

Prøv det af i påsken!

Nu er det jo snart påske med alskens komsammener og påskefrokoster.

Prøv at lægge mærke til, hvor ofte der bliver sagt noget mellem linierne eller der ligger noget i luften, som du reagerer på – ofte uden du HELT kan sætte fingeren på hvorfor…

Måske har du endda en historie eller to, du gerne vil dele – du er hjerteligt velkommen i kommentarfeltet!

GOD PÅSKE-ferie

Reklamer

Hvad syn´s du? - nu kan du skrive direkte fra Facebook eller Twitter

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

Skal vi connecte på Linked-in?

%d bloggers like this: